Over Veiligebuurt | Univé

Over Veiligebuurt

Het verhaal van Veiligebuurt

In Nederland hechten we grote waarde aan de veiligheid en leefbaarheid van onze wijken en dorpen. En daar dragen burgers zelf ook graag een steentje aan bij. De populariteit van buurtpreventie is de afgelopen jaren dan ook enorm gegroeid. Veiligebuurt is opgericht zodat buurt- en wijkgenoten met elkaar de veiligheid en leefbaarheid van hun wijk of dorp kunnen waarborgen. Samen met o.a. de politie en Burgernet zijn ze alert op criminaliteit en vandalisme, en stellen ze onveilige zaken in de buurt aan de kaak.

De app maakt snelle communicatie over calamiteiten in de wijk mogelijk, waarbij de gebruikers zelf bepalen waarover zij geïnformeerd willen worden. Daarnaast is de app de ontmoetingsplaats voor initiatiefnemers die zelf de handen uit de mouwen willen steken om met andere buurtbewoners initiatieven te ontwikkelen voor hun eigen lokale veiligheid.

De toekomst van buurtpreventie

Met de kracht van privacy, focus en laagdrempeligheid is Veiligebuurt inmiddels met meer dan 270.000 app-gebruikers een belangrijke speler in het verbinden van buurt- en wijkgenoten die samen willen werken aan het veilig houden van hun buurt. De kracht van buurtpreventie is afhankelijk van het aantal deelnemers; daarom wil Veiligebuurt met het uitbreiden van het aantal aangesloten partners de meest relevante app op het gebied van veiligheid in de buurt worden.

Veiligebuurt en Univé hebben de handen ineen geslagen om de Veiligebuurt-app verder te ontwikkelen en zo samen te werken aan veiligheid in de buurt. Van oudsher is Univé een coöperatie die op regionaal en lokaal niveau het verschil wil maken voor de 1,6 miljoen leden die bij Univé zijn aangesloten. Univé draagt dan ook graag bij aan lokale (burger)initiatieven die zorgen voor de zekerheid van een goed leven. Deze bijdrage levert Univé niet alleen vanuit de 110 Univé-winkels, maar ook vanuit de Veiligebuurt-app als waardevol kanaal om leden samen te brengen en buurtveiligheid te optimaliseren. Meer informatie over Univé vindt u op de website www.unive.nl.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over Veiligebuurt van Univé.

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de informatie die u met elkaar deelt. Veiligebuurt is hiervoor niet aansprakelijk. Als iemand zich niet aan de gedragsregels houdt (zoals elkaar respecteren en fatsoenlijk taalgebruik; zie ook de algemene voorwaarden) dan kunt u dit melden via support@veiligebuurt.nl. Vergeet niet bewijsmateriaal (schermafbeeldingen) en uw contactgegevens mee te sturen i.v.m. eventuele opvolging.

Met de app kunt u een groep starten in uw buurt. Door de groep een herkenbare naam te geven, bijvoorbeeld “Buurtpreventie wijknaam/straatnaam” kan de buurt de groep eenvoudig vinden en daadwerkelijk deelnemen.

Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente. Elke gemeente heeft manieren om dergelijke initiatieven te ondersteunen. Ook wij steunen u en uw buren hier graag in. Neem contact met ons op via: buurtpreventie@veiligebuurt.nl.

Veiligebuurt heeft standaard geen beheerders nodig. Het beheer is centraal geautomatiseerd. Wel kunnen mensen zichzelf aanmelden als beheerder voor de straat- en buurtgroepen. Hiervoor kunt u een email sturen naar support@veiligebuurt.nl met uw contactgegevens en verzoek. Als u een eigen groep aanmaakt, dan bent u automatisch beheerder van die groep. Als u een eigen groep start, dan bent u automatisch beheerder van die groep.

U kunt andere mensen uitnodigen om de Veiligebuurt app te gebruiken via ‘Deel Veiligebuurt’ bovenin het scherm of via ‘Nodig buurtgenoten uit’ bovenin het scherm van een groep. U kunt een link vervolgens eenvoudig delen via WhatsApp, SMS, Facebook of per e-mail.

Druk op de 'Alert' knop in de menubalk onderin. Kies een groep waar u de melding wilt plaatsen en volg verdere instructies.

Als u klaar bent, drukt u op de knop 'Plaats melding' en pas daarna wordt de melding verstuurd naar de geselecteerde groep.

Bij groepsdetails kunt u onderaan de pagina aangeven of u de groep wilt verlaten. Na het verlaten van de groep ontvangt u niet langer meldingen van deze groep.

Onder groepen vindt u de knop “groep toevoegen”, hier kunt u groepen zoeken of kunt u zelf een groep in uw buurt starten. Maak een keuze tussen een open of besloten groep. Let op: bij een besloten groep dient u als beheerder elk verzoek goed te keuren.

Geef de groep een duidelijke naam en locatie zodat uw buren deze eenvoudig kunnen vinden.

Onder uw groepen vindt u de knop “groep toevoegen”, hier kunt u groepen zoeken. Vul de naam in van de groep die u zoekt. Probeer bijvoorbeeld een bekende straat- of buurtnaam. De stad staat er ook bij vermeld, omdat sommige namen in meerdere steden voor kunnen komen.

Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met alle data, in het speciaal met persoonsgegevens. Wij werken in de ontwikkeling van het systeem voortdurend aan verdere beveiliging van het systeem en de gegevens.

In de algemene voorwaarden hebben we precies uitgelegd hoe we veilig met uw data omgaan.

De veiligheidsapp van Veiligebuurt blijft altijd gratis. Veiligheid is een basisbehoefte waar iedereen recht op heeft en daar werken wij graag aan mee. De app is in eerste instantie ontwikkeld met behulp van subsidies en investeringen vanuit o.a. CityLab010 van de Gemeente Rotterdam en andere overheidsinstellingen. Inmiddels draagt ook Univé als mede-eigenaar van de app bij in het investeren in een veilige samenleving.

Wij zullen uw persoonsgegevens nooit gebruiken voor commerciële doeleinden.

We helpen u graag bij vragen over de app, het promoten van buurtpreventie in uw buurt, het contacten van uw gemeente, en meer. U kunt ons bereiken via support@veiligebuurt.nl. Wij proberen binnen 24 uur contact met u op te nemen.

Jazeker. U kunt zowel offline als online uw buren inlichten over de Veiligebuurt app. Zelf kunt u de app eenvoudig delen middels de ‘deel’ knop in de app.

U kunt ook flyers en brieven aanvragen om die vervolgens te verspreiden bij uw buren.

Ga naar de melding waar u geen berichten meer van wilt ontvangen en druk de knop achter 'Volgen' waar het belletje bij staat.

Door op iemand z'n naam te drukken verschijnt een menu, daarin kunt u een privégesprek starten. Dit kan ook via het groepsinformatiescherm waarbij er tekstwolkjes achter de namen van de groepsleden staan.

Via het Menu kunt u uw naam wijzigen. Druk op Profiel en dan bovenin bij uw naam op het potloodje.

Bovenin uw scherm staat een ‘belletje’, tik daarop om alle verschillende type berichten te zien. Per type kunt u notificaties aan of uit zetten.

Ja, dat kan. Met één account kunt u bijvoorbeeld op uw telefoon EN tablet gebruikmaken van de Veiligebuurt app. U ontvangt natuurlijk alle notificaties op beide toestellen.

Bij Huawei toestellen staan notificaties (van verschillende apps) vaak standaard uit. Zo lost u dit op:

  • Stap 1. ga naar Systeeminstellingen (gemakkelijk te bereiken door vanaf de bovenkant van uw scherm naar beneden te vegen)
  • Stap 2. dan naar Geavanceerde Instellingen
  • Stap 3.dan naar Batterij Manager
  • Stap 4.dan naar Beschermde App Selectie
  • Stap 5.schuif de VeiligeBuurt-app naar ‘aan’ (groen)

Lukt het nog steeds niet? Stuur een e-mail naar support@veiligebuurt.nl en we proberen het voor u op te lossen.

Alleen de beheerder of de starter van de melding kan deze verwijderen. Dit kan door op het menu met de 3 puntjes in de rechterbovenhoek van de melding te drukken en in het menu te kiezen voor 'Deze melding verwijderen'.